
Mina favoritglas är repliker av glas med gravyr från Kungsholms glasbruk, originalen är från från 1705. Glasen i mitt skåp gjordes i samband med 300-årsjubileum av Steninge slott.
Upphovet till glasservisen finner vi hos friherre Carl Gyllenstierna af Ulaborg, greve Gyllenstierna af Steninge (1649-1723). Han var riksänkedrottning Hedvig Eleonoras förtrogne. Gift 1706 med friherrinnan Anna Maria Soop af Limingo.
Carl Gyllenstiernas glasservis beställdes till den tre dagar långa invigningen av Steninge Slott 1705. Ett av de första kända exemplen på en glasservis.
Nu kommer jag åter in på historien om Hanna Lindmark som bedrev hushållsskola – Margaretaskolan – vid Steninge under flera år.
”Hanna Lindmark var en mycket driftig och framgångsrik kvinna. Hon föddes i en fattig familj i Ångermanland och blev moderlös i tidig ålder och såldes därav till den i socken som tog minst betalt för att ta emot henne i sitt hem.
Hanna hade ett stort intresse för matlagning och kunde med hårt arbete och ett lån starta en egen matservering i Östersund där hon även erbjöd matlagningskurser. På detta sätt byggde hon upp en ansenlig förmögenhet och startade de kommande åren upp flera skolor runt om i Sverige som hon kallade ”Margaretaskolorna”. De flesta av skolorna innehöll både restaurang, festvåning och butik.
År 1922 köpte Hanna och hennes make Axel Steninge slott. På Steninge drev de vid sidan av skolan ett jordbruk med höns-och svinuppfödning, växthus och mjölkproduktion. Man odlade tomater, meloner, jordgubbar och äpplen. Hanna Lindmark var djupt religiös och tog under åren emot olika religiösa samfund på Steninge. Det är svårt att inte beundra Hanna Lindmark som gjorde denna fantastiska livsresa.”
***
Hon är kort och rund, hennes en gång mörka hår är kammat bakåt i en stram knut, oftast täckt av hattar med schvung … bredbrättade med fjädrar som vippar. Över hennes axlar ligger en cape av den allra finaste hermelin.
Hon tar plats längst fram i Arnäs kyrka, Ångermanland. I den här lilla kyrkan har hon suttit som barn. Innan hon som nioåring blir auktionerad bort för lägsta penning. Nu kan hon lugnt sitta och skänka en tacksamhetens tanke över alla gåvor som Gud sänt henne. Och för att visa sin tacksamhet ger hon varje månad en stor summa pengar till missionen. En tiondel. Hon är mäktigare än någonsin – hon har Margaretaskolor över hela landet. Bara en till vill hon just nu starta. I Göteborg. Hanna har en så stor omsättning i sin verksamhet att maken Axel inte längre kan hålla reda på alla siffror. Pärmarna därhemma på Steninge slott rymmer mängder av räkenskaper som skickas veckovis från varje föreståndare vid Margaretaskolorna. Varje krona noteras.
Och en tiondel av vinsten skall avsättas till missionen. Det blir stora summor i slutändan.
Salongerna på Steninge är fyllda av konstskatter. Sovgemakets inredning har en gång tillhört Gustav III.
Av en tillfällighet får Hanna veta att Dicksonska palatset i Göteborg är till salu. Ett ståtligt palats i korsningen mellan Nya och Gamla Allén. Detta är ett lyckokast. Göteborg ska öppna Jubileumsutställningen i maj 1923 – och vad kan vara mer lämpligt än att snabbt göra affär med en mäklare. Med sin chaufför vid ratten far Hanna till Göteborg, för en gångs skull utan maken som visat stor tveksamhet till köp av palatset.
Hanna kliver in i trapphallen och det mosaikmönstrade golvet lyser med all sin kraft. Hon inspekterar de trettio rummen och speglarna som går från golv till tak. De enorma kristallkronorna är visserligen inte rengjorda på länge, men Hanna kan för sin inre syn se hur de en dag kommer att glänsa i ljuset från tända kalendabrar. Hon bestämmer sig omgående. Inget prut. Och tillträde omgående. Några fler spekulanter göre sig ej besvär!
Axel som varit tveksam till affären mjuknar något vid sitt första besök och skriver tillsammans med sin maka Hanna på köpekontraktet. Köpesumman uppgår till nio miljoner kronor, varav dryga en halv miljon i handpenning. En handpenning Hanna lätt plockar fram ur sin handväska! Göteborgs stad gör ett desperat försök att avstyra affären genom att erbjuda Hanna en dryg miljon för att backa ur affären, men hon avböjer. Nu är det bråttom – Margaretaskolan måste stå klar inför öppnandet av Göteborgsutställningen.
Hannas syster, Greta Nilsson, får bli den som ska komma att ansvara för Dicksonska. Om- och tillbyggnader ska snarast påbörjas. Greta får disponera två rum på första våningen och möbler skickas omgående från Steninge slott. Här finns kakelugnar och vattentoalett – det senare en verklig lyxig inredningsdetalj.
Hanna köper huset med alla inventarier – ett hus som Oscar Dickson låtit bygga under 1859 – av det bästa och dyraste material och som sannerligen kan matcha Stora teatern på andra sidan om ”Boulevarden” – Kungsportsavenyen. Oscar Dickson, född i Göteborg 1823 och son till kommersrådet James Dickson, är ledamot av stadsfullmäktige och har på sin tid även andra kommunala uppdrag. Han blir mest känd för var sitt generösa stöd till polarforskningen och Nordenskiölds, Nansens och Andrées expeditioner.
Husets stora hall når upp genom alla tre våningar. Trappan i italiensk marmor slingrar sig upp med handsnidat träräcke. Innanför den storslagna entrén möter besökaren blåa, vita och röda stenar som ligger i ett stjärnmönster. Höga fönster och kornischer i guld och i den stora salongen hänger de sex böhmiska kristallkronorna. Stuckaturen är skapad av mästaren Bellini. Första våningen ska användas för matservering, andra våningen till uthyrning vid begravningar, bröllop och födelsedagar. Och tredje våningen görs om till små hotellrum. Här finns också hiss. Ett magnifikt palats.
Gretas första uppgift blir att göra rent och återställa det som försummats under många år. Hon har av sin syster blivit lovad att den dag då Hanna – som är tjugo är äldre – går bort ska Greta få överta både Margaretaskolan och palatset. Hon sliter långa dagar och drabbas ofta av ohälsa. Men hon är förvissad om att en dag få sin belöning.
I Göteborg möts Hanna av en attityd hon inte tidigare mött – till hennes strävan att driva verksamheten i frikyrkans och nykterhetsrörelsens anda. En matservering utan alkoholhaltiga drycker. Stadens grosshandlar- och redarfamiljer har till en början svårt att förlika sig med Margaretaskolans inriktning, där var anställd ska vara troende kristen. Hanna får till slut göra undantag från principen att nykterhet ska gälla vid privata fester.
Arbetsförmedlingen kan lätt tillgodose Gretas behov av unga kvinnor som är beredda att betala för sin utbildning att bli den bästa husmor. Margaretaskolan i Göteborg har ett gott renommé och går snart med god vinst.
Makarna Hanna och Axel Lindmark har skapat sig en förmögenhet som saknar motstycke. Under dryga trettio års äktenskap är de sällan åtskilda. Axel finns vid hennes sida, delar hennes beslut och inte minst den gudstro de båda har. Han förde som änkling med sig tre små barn till äktenskapet. Barn som kallar Hanna för Ma. Hon betraktar dem som sina.
Axel avlider vid 75 års ålder den 26 juli 1935 och Hanna synes otröstlig. Axels son Oscar förrättar jordfästningen i ett överfyllt kapell och människor som inte får plats följer akten från gårdsplanen.
Parets gemensamma testamente blir nu känt. Universalarvingar är inte barnen – det är fyra missionssällskap! Den återstående förmögenheten som tillfaller Hanna ger henne rätt att disponera pengarna hur hon vill. Axels barn som han fört med sig i äktenskapet med Hanna har redan fått sitt farsarv. Greta i Göteborg ser inte heller ut att vara en förmånstagare, men låter sig lugnas av Hannas löfte om att allt ”stod i Guds hand” …
Advokaten som utsetts till boutredningsman för makarna Lindmark avsäger sig uppdraget bara ett par månader efter Axels död. Hanna utser en ny företrädare. Hon låter skriva om testamentet ett flertal gånger. Hanna vill ha totalt kontroll över kvarlåtenskapen och låter sig inte slås ned av alla motstridiga viljor angående arv och ägande.
I Göteborg väntar Greta på den dag hon kan överta Dicksonska palatset och göra nödvändiga moderniseringar. I november 1941 reser hon till sin syster Hanna i Stockholm som insjuknat i lunginflammation.
Hanna Lindmark avlider den 15 november, sex år efter Axels bortgång. Hon har arbetat till bara några veckor före sin död, men blir alltmer orkeslös och förvirrad. Hon har in i det sista ändrat sitt testamente utan att infria de löften och krav som barn och släktingar eventuellt kan anse sig vara berättigade till. Hennes livsverk omvandlas till bolag och förvaltningsman utses av styrelse.
Men det är något som inte stämmer … miljontals kronor försvinner!
Styrelseprotokoll säger inget om vad som pågår. Men en sak står klar – hushållsskolan Margareta – känd för god och vällagad mat och möjlighet till utbildning för tusentals unga kvinnor – är under åratal offer för förskingring och förnedring. Affären tystades ner och man låter bli att göra en polisanmälan för att undvika skandal.
Alla som troget tjänat verksamheten går en plågsam tid tillmötes. Allt sker i Guds namn …
Greta – Hannas syster – uppnår en aktningsvärd ålder av nittiotre år och i hennes testamente finns varje ägodel noga redovisad och varje arvinge utpekad. Alla femtionio namn finns angivna. Under 1968 köper Göteborgs stad Dicksonska palatset.
Verksamheten som hushållsskola är bortom all räddning under senare hälften av 70-talet och en epok går i graven.
Se hennes liv på 14 minuters film; https://www.youtube.com/watch?v=YSMz3iUS3Ms

Hanna Lindmark var en av Sveriges första framgångsrika kvinnliga entreprenörer – här är hon på inspektion på Dicksonska (Winblads ägo)