
Tidningen Antik & Auktion för mars 2022 dimper ner i min brevlåda. Läser artikel om ”Den fatttiges silver”, d v s om tenn. På 1600-talet en lyxvara, omodernt under 1800-talet, populärt under 1920-talet. Idag är det lätt att fynda föremål av tenn.
Funderar en stund över stop, skålar, ljusstakar mm som passerat mitt hem. Inget jag sparat på i skåpen. Men vänta lite. Såg jag inte en vinbägare häromdagen då jag öppnade locket till en ask med minnen från förr? Idag lyfts den fram i ljuset. Minnena pockar på …
Det är sent 60-tal och att jag är på väg från pop- och rockklubben Cue Club vid Köpmansgatan i Göteborg. Det pågår rivning i hela stadsdelen Östra Nordstan och jag genar över byggbråte då blicken fastnar för något blankt i högar av tegelsten. Lyfter upp en bägare av tenn. Tar den med mig hem och den faller i glömska. Men så dyker den upp vid någon flytt under årens lopp och tankarna går åter till Cue Club.
Cue Club lär ha varit en institution i den svenska och internationella popvärlden. Dåtidens alla storheter spelade i klubblokalen eller klubbens galor på Cirkus: The Who, Hollies. Small Faces, Deep Purple, John Mayall vara bara några av internationella storheter som Cue tog hit – och bland svenska Tages, Shanes, Peps, Björn Skifs, Fabulous Four, Spotnicks, Tommy Körberg. Jimi Hendrix var där som gäst.
Cue Clubs grundare och centralgestalt, Styrbjörn Colliander blev tragiskt skjuten under en februarikväll 1976.
Då hade jag lämnat klubbdans för längesedan. Men uppenbarligen har min tennbägare ett längre liv. Vänder på den och konstaterar att den är signerad TK. Sannolikt är den gjord av konstsmidesmästaren Thorild Knutson (1896-1985). Han hade ateljé och verkstad i Gränna och är känd för sina föremål i tenn, som salufördes under namnet ”Gränna Tenn”. Thorild Knutson är representerad på Grenna museum – Polarcentrum. Vilket år bägaren är tillverkad har jag ännu inte lyckats klura ut. Inte heller hur den hamnade i Östra Nordstan, men för mig står den för minnet av Cue Club.