Hoppa till innehåll
Meny
JAVANEN
  • Välkommen till min blogg
  • Logga in
  • Varför Javanen?
  • Om mig
  • Min profil
JAVANEN
14 januari, 202214 januari, 2022

Januari 2022


Höst och vinter har varit fyllda av mindre trevliga ”ohälsotillstånd”, och just nu grasserar pandemin snabbare än någonsin. Kanske får vi vänja oss vid att kontinuerligt fylla på våra kroppars immunitet medelst vaccin. 

Årets första månad  är snart till hälften uppnådd och jag dristar mig att skriva några korta rader om matordning ombord på skepp inom Svenska Ostindiska Kompaniet. 

Mötet med Nordsjöns vredgade vågor blev brutalt för ovana bondpojkar som mönstrat på. De skulle dessutom inordna sig i den disciplinära hierarkin ombord. Brott mot bestämmelserna medförde straff … det gällde att stå på benen och utföra ålagda uppgifter.

Superkargörerer och kapten i topp. Därefter officerare, kadetter, underofficerare, hantverkare, betjänter och längst ner kommer så manskapet. Ingen fylla accepterades, inget spel om pengar. 

Måltiderna åt superkargörerna och det högre befälet serverades vid första bordet och det handlade om läckerheter och goda viner. De betjänades av hovmästare och kajutkocken. Vid det andra bordet serverades skeppsskrivaren, lärostyrmännen, buteljören och underfältskäraren. Här serverades inte vin. 

För att undvika bråk vid borden gjorde superkargöreren en placeringslista som skulle hålla hela resan.

Vid tredje bordet åt kadetterna tillsammans med konstapeln. Mathållningen på de svenska skeppen lär ha varit god i jämförelse med andra länders fartyg. Besättningen försågs med tre ordentliga mål mat om dagen och därutöver serverades te två gånger och brännvin en gång. Spritransonen kunde ökas om vädret var otjänligt eller om arbetet var särskilt tungt.

Dricksvattnet var ett ständigt problem. Där samlades larver, gråsuggor, flugor och alger. Lämpligast intogs det med förbundna ögon … eller när mörkret fallit!

Besökte skeppet Götheborg III under juli 2010 och i stora kajutan kunde man ana hur kargörer och befälen ombord intog sina måltider. Därmed går jag raskt över till lagning av frikassé på kyckling. Kan nämna att det ofta förekom höns på matsedeln. Upp till sexhundra hönor kunde lastas ombord från Göteborg. Alla blev inte mat på tallrik, utan försåg skeppskocken med ägg till puddingar m m. 

”Kycklingarna huggas uti wackra stycken, som twättas wäl och läggas i en kastrull med smör, salt och lite kokt watten, att smått koka, när de äro kokta, upptagas de, och spadet silas. Nu sammanfräses litet smör och mjöl i kastrullen, det silade spadet slås dertill, tillika med litet citronsaft och fint hackad persilja; när detta wäl uppkokat invispas ett par skedblad grädda och en äggula, hwarefter såsen wispa wäl om, köttet lägges däruti, och anrättas sedan på sitt tillärnade fat.”

Stora kajutan ombord på Götheborg III, M Hedberg

Källa: Fest på våg, Natur och Kultur samt S T Kjellbergs Svenska Ostindiska Compagnierna 1731-1813


mars 2023
S M T O T F L
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
« feb    

Populära inlägg och sidor

  • Café Paley … och Domus!
  • Göteborg - några minnesbilder i färg och doft!
  • Tick-tack ...
  • Järnvågen och torget - Göteborg
  • Ingemar Johansson - The Champ från Göteborg
  • Det gamla gästgiveriet i Steken, Agnesberg nära Gårdsten!
  • Kungstorget och Ölhallen 7:an
  • Den obekväme entreprenören Pelle Ahl – ett handelssnille i Göteborg
  • Från Stadsgränsen till Röda Sten - Klippan…
  • Om John Hall Jr:s tragiska slut ...

Kategorier

  • Ångermanland
  • Arbete
  • Bohuslän
  • Boktips!
  • Brev
  • Carl Gustav Ekeberg
  • Ett foto berättar
  • Familj, relationer
  • Glas
  • Göteborg
  • Hur blev det här?
  • Italien
  • Loppisfynd
  • Målning
  • Mat
  • Nias
  • Ord att minnas
  • Philandor Javanen Pehr
  • Porslin
  • SOIC
  • Sörmland – Åkers Styckebruk
  • Sverige 1700-talet
  • Uppland – Altomta gård

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org

Arkiv

  • mars 2023
  • februari 2023
  • januari 2023
  • december 2022
  • november 2022
  • oktober 2022
  • september 2022
  • augusti 2022
  • juli 2022
  • juni 2022
  • maj 2022
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juli 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • mars 2021
  • februari 2021
  • januari 2021
  • december 2020
  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020
  • augusti 2020
  • juli 2020
  • juni 2020
  • maj 2020
  • april 2020
  • mars 2020
  • februari 2020
  • januari 2020
  • december 2019
  • november 2019
  • oktober 2019
  • september 2019
  • augusti 2019
  • juli 2019
  • april 2019
  • februari 2019
  • januari 2019
  • december 2018
  • november 2018
  • oktober 2018
  • september 2018
  • augusti 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • maj 2018
  • april 2018
  • mars 2018
  • februari 2018
  • januari 2018
  • december 2017
  • november 2017
  • oktober 2017
  • september 2017
  • juni 2017
  • maj 2017
  • april 2017
  • mars 2017
  • februari 2017
  • januari 2017
  • december 2016
  • november 2016
  • oktober 2016
  • september 2016
  • augusti 2016
  • juni 2016
  • maj 2016
  • april 2016
  • mars 2016
  • februari 2016
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • Ångermanland
  • Arbete
  • Bohuslän
  • Boktips!
  • Brev
  • Carl Gustav Ekeberg
  • Ett foto berättar
  • Familj, relationer
  • Glas
  • Göteborg
  • Hur blev det här?
  • Italien
  • Loppisfynd
  • Målning
  • Mat
  • Nias
  • Ord att minnas
  • Philandor Javanen Pehr
  • Porslin
  • SOIC
  • Sörmland – Åkers Styckebruk
  • Sverige 1700-talet
  • Uppland – Altomta gård
©2023 JAVANEN | Drivs med WordPress och Superb Themes!
 

Laddar in kommentarer …