JAVANEN

Om väggar kunde tala

Varför Javanen?


”Javanen” handlar om min anfader –  han som av holländare fångas till slaveri och de kallar honom Philandor. Han köps till frihet av en legendarisk svensk kapten, Carl Gustav Ekeberg,  inom Svenska Ostindiska Kompaniet (SOIC). Ekeberg gör ett antal resor till Kina och det är under en av dessa resor han stöter på det holländska slavskeppet. Gossen följer med hem till Göteborg i Sverige. Följer med till Altomta herrgård i Uppsalatrakten och lär sig inom loppet av ett par år svenska i både tal och skrift. Inför kyrkans församling och fjorton faddrar kristnas han i Tensta kyrka, inom Wattholma pastorat, norr om Uppsala. Hedningen Philandor kristnas till Johan Pehr Gustav. Hans tilltalsnamn är Pehr, men de flesta kallar honom bara ”Javanen”. Han har sitt ursprung på Nias, en ö sydväst om Sumatra, Indonesien.  Jag vill att du ska få veta något om hans liv, och kanske lära något om tiden för historien mellan åren 1767-1811. Fundera över problem som uppstår för en gosse och man med annorlunda utseende, och den skräck som följer honom över att åter bli fångad – ett perspektiv på underdånighet och underkastelse.

Min berättelse handlar om hans strävan efter frihet och identitet och är baserad på verkliga och fiktiva händelser. Ett historiskt källmaterial finns som grund. Mitt mål är att skapa en förståelse för det som varit genom att levandegöra personer och händelser. Personer som återfinns i berättelsen om pojken och hans liv är således både autentiska och påhittade, ett försök att ge dig som läsare en möjlighet att förflytta dig tillbaka i tid och rum och kanske beröras… Parallellt med Pehrs historia – och i bloggen ”Javanen” – skriver jag om allehanda ting i livet. Med blicken bakåt, i nuet och kanske i framtiden!


2 kommentarer

  1. Profilbild
    Anna-Karin Thörling

    25 januari, 2017 at 18:45

    Kul att följa Javanen. Gillar ditt sätt att vara nyfiken på så mycket. Du skrivet bra och personligt, vilket jag uppskattar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 JAVANEN

Tema av Anders NorenUpp ↑