Den här bilden på Kungstorget ses i många sammanhang. Torghandel. Har skrivit om Angered och kort nämnt att många av jordbruksvaror som såldes på torget kom från Angered och Bergum. Från jordbruksmarker som låg nordost om Göteborg. Införlivades med Göteborg på sent 1960-tal.
När det blev förbjudet att sälja kött på torgen i Göteborg ”under bar himmel” fick dock några av kötthandlarna fortsätta på Kungstorget. Tack vare de nya bodarna i bazarbyggnaden som låg som en halvcirkel utmed vallgraven. Några av handlarna flyttade till Rantorget, där såldes kött fram till 1921. Rantorget låg då i Örgryte som införlivades med Göteborg först året efter.En bonde i staden fick endast sälja gårdens egna produkter.
Fotot av Aron Jonason är från slutet av 1800-talet. I stort sett lär sämjan mellan torghandlarna varit god, men ”för säkerhets skull” stod hästar och kärror från Bohuslän i en rad, från Halland i en annan rad och de från Västergötland stod i en tredje. Bönderna från Angered och Bergum fick ställa sina hästar och kärror i ”västgötaraden” …

Kent Andersson kommenterar: Morfar var en av dem, som ibland åkte in dit och sålde lantbruksprodukter. På kortet verkar det vara ved denna gång. Här fraktad med bil, men han och mormor bodde i Haga, där han hade häst, men de köpte även en gård i Mölnlycke. Det var inte alltid lätt för hästen att orka upp för ”kråka”, så det hände att de fick putta på hästen för att den skulle orka upp. Men han var ganska tidig att skaffa bil.

Hans svärfar, min Mmf var egentligen soldat, men åkte även han med tåg till Gbg för att sälja på torget. För att kärna smör behövdes ju grädde, så man hade 3 kor. I mellersta Sverige hälldes mjölken upp i fat, eller krukor. Mjölken ställdes svalt. Dagen efter när grädden samlat sig på ytan skummades den av med en slev. Grädden hälldes dagligen i smörkärnan i en veckas tid, eller tills kärnan var fylld. Sedan stötte frun Augusta upp och ner med staven, som kallades törel eller kärnstav, tills smöret skiljt sig från kärnmjölken till en grynig klump. Smörklumpen sköljdes sedan flera gånger med vatten samtidigt som klumpen knådades. När all kärnmjölk var bortsköljd saltades smöret. Gustaf for sedan med tåg från Herrljunga, till Göteborg, för att sälja smöret de framställt. Men han tog även med ägg mm, på handelsresan.Gården levererade 1926 ca 30 liter mjölk varannan dag, och smör ystades, och ost såldes, ca 1 kg smör och 2 kg ost i månaden. Gustaf dog 1927.Men smörkärnan finns ännu kvar hos mig
Svenlillemor Andersson skriver: Mormor stod där också. Hon tog tåget från Alafors Anneberg. Hon sålde sina ägg bl. annat. Det talas om att hon skänkte en broderad duk till en av dom små stugorna i Slottsskogen.