… var en vattenyta från till mitten av 1800-talet.
Här låg Kronans masthamn, belägen strax innanför stadens försvarsverk. Den användes både till att förvara mastvirke och annat timmer, så att det inte skulle torka ut, och som en hamn för mindre båtar.
Redan under 1700-talet började man fylla ut delar av hamnen, framför allt i den norra delen. Kring mitten av 1800-talet var den helt utfylld och Packhusplatsen hade blivit till. Packhuset var en byggnad som användes för att förvara och kontrollera tullpliktiga varor, innan de kunde föras vidare. Göteborgs packhus uppfördes 1866.
Arkeologer berättar att de tillsammans med specialister på marinarkeologi dokumenterat och tagit vara på det som kommer fram under utgrävningar som gjorts den senaste tiden. Arbete med Västlänken pågår!
Och vad hittade de i hamnen – om inte båtar!
Begravda under leran finns resterna av minst tre båtar från 1600- och 1700-talen. Det är små hemförarbåtar, 15–20 meter långa, som användes för att forsla varor från större fartyg ute på redden in till staden…
Det här fotot togs av Kurt Hedberg – från en taklucka i Residenset – under tidigt 1960-tal. Då renoverades huset och man tog fram fantastiska gamla takmålningar som var överbyggda. Arkitektkontor Lund & Valentin utförde återställandet till stor belåtenhet.
