
Påsken är över. Kvasten har gjort sitt för denna gång. Det är lunchtime … På loppis hittade jag häromdagen en liten, liten bok. Det är ”Boken om Kometen” som berättar om en göteborgsk pärla – Restaurant Kometen – som startades 1934 av österrikaren Hans Breitneder. Han turnerade i Europa som musiker tillsammans med sin hustru och svägerska. Under ett engagemang i Göteborg bestämde han sig för att ge sig in i restaurantbranschen. Från början ingick restaurantlokalen i ett unikt bostadsexperiment. Husets tjugo lägenheter hade inga kök. Tanken var att hyresgästerna skulle beställa sin mat från Kometen och få den levererad tillsammans med duk, porslin och bestick!
Detta blev dock inget lyckosamt projekt. År 1938 togs en entré upp mot gatan och Kometen öppnades för allmänheten och samma år anställdes Solveig Magnusson. Hon började arbeta i kassan och slutade som ägare av Kometen. Denna fantastiska kvinna var restauranten trogen ända fram till 2008 då hon gick bort 91 år gammal. Efter Hans Breitneders bortgång 1962 var det alltså hon som tog över verksamheten och drev den vidare.
Sedan starten har Kometen haft flitiga gäster med varierande bakgrund; diplomater, cirkusfolk, konstnärer, skådespelare, författare, studenter m fl. Ett himla surr kan man tänka. I positiv anda!
Menyn är ur ”Boken om Kometen”: konstnärer och författare kring ett vattenhål och är skriven av Robert Jonsvik.
”Den äldsta restaurangen i stan har en klassisk fasad och en hemtrevlig, traditionell känsla. Det öppnade 1934 och behåller en trogen kundkrets, med några gäster som återvände under flera decennier. Sveriges kulinariska traditioner hålls vid liv i välgjorda, generöst tilltagna rätter; missa inte köttbullarna.”
Texten är hämtad o översatt från MICHELIN Guide’s Point Of View.