I korsningen Vasagatan – Viktoriagatan ligger det så kallade Tomtehuset. Namnet har det fått av de fantasifulla målningarna som pryder väggarna. Huset uppfördes under åren 1888 – 1890 för S. A. Hedlunds räkning. Han var chefredaktör för Handelstidningen, samt boktryckare och kommunalpolitiker. Husets arkitekter var Hedlunds brorson Hans Hedlund och Yngve Rasmussen. Dessa hade även ritat andra kända byggnader i staden. Hedlund var arkitekten bakom exempelvis Tingshuset vid Södra Vägen, Dicksonska Stadsbiblioteket och Konstindustriskolan. Rasmussen i sin tur hade ritat bland annat Vasakyrkan, Östra Realskolan och förändringen av Göteborgs museibyggnad, Ostindiska Kompaniets hus. S. A. Hedlund bodde i den del av huset som vetter mot Viktoriagatan. I avdelningen mot Vasagatan inrymdes fotoateljé Dahlöf & Hedlund, där chefredaktörens son Torsten arbetade.

På fasaden vimlar det av tomtar, drakar, gräshoppor, ekorrar och apor som ägnar sig åt olika sysselsättningar. Över alltsammans lyser en sol. Uppgifterna om vem som utfört de fantasifulla målningarna gick isär. Carl Larsson, Anders Zorn och Albert Engström var några av namnen som det spekulerades kring. Först 1974 framkom det att det var arkitekterna Hedlund och Rasmussen själva, samt den senares bror Thorvald som stod bakom utsmyckningarna. Thorvald Rasmussen var en känd teater- och dekorationsmålare, och var även beryktad för sina vykort med humoristiska tomtemotiv. Aktiviteterna som tomtarna ägnar sig åt – fotografering, fotoframkallning etc. – framställer de yrkesutövningar som husets invånare ägnade sig åt. På en banderoll står orden ” In luce mundus” målade. Denna latinska fras betyder ”I världens ljus”, och anses syfta på att de som verkade i huset behövde ljuset för sitt arbete. Det berättas att konstnärinnan Jenny Nyström fick se tomtarna och blev väldigt förtjust i dem, så förtjust att hon själv började måla tomtar. Dessa kom att bli bland hennes mest kända motiv.

Ursprungligen fanns en glasveranda på husets andra våning. Den togs senare bort för att huset skulle få mer bostadsutrymmen. Målningarna fick en välbehövlig restaurering 1981, då fastigheten ägdes av Bostadsbolaget. Nu inryms där bostäder, ett café, ett gatukök och butiker. Flera menar att fasaden förstörs genom alla reklam- och butiksskyltar, men något förbud mot dessa har inte införts. Tomtehuset är nu förklarat som byggnadsminne av Riksantikvarieämbetet.
Foto: Tomtehuset på 1890-talet samt idag/Wiki