
Halländska Judith Karlander är på 1920- och 30-talen den ledande hotell- och restaurangföretagaren i Göteborg med många hundra anställda.
Det är inte mycket som är känt om den halländska bondflickan Judith Olssons barn- och ungdomsår. Hon föds i mars 1865 på en liten gård i Åsa, vid kusten norr om Varberg. Hemmansägarfamiljen består av pappa Elias, mamma Justina och småsyskonen Anna och Hjalmar. Förmodligen kan Judith under sin uppväxt inte ana att hon många år senare skulle bli Göteborgs berömda hotell och restaurangdrottning.
I tjugoårsåldern får Judith plats som piga på Stackenäs säteri i Karl Gustavs socken i Hallands inre. Där lär hon så småningom känna gårdens ägare, den sex år äldre Johan Petter Karlander. På sommaren 1892 väntar de sitt första barn! De gifter sig och Judith blir vid tjugosju års ålder härskarinna på gården. Men efter några år uppstår det problem, äktenskapet knakar i fogarna och gården går inte heller bra – det blir konkurs.
År 1899 tvingas familjen Karlander lämna Stackenäs och flyttar till Borås där Johan Petter försöker sig på en ny karriär i restaurang-branschen. Även Judith debuterar i Borås som krögare. Hon driver under några år ölkaféet Metropol.
Skilsmässa blir ett faktum mellan makarna Karlander, och år 1907 flyttar fyrtiotvååriga Judith Karlander – med sina fyra barn – till en stor lägenhet i ett praktfullt jugendhus vid Järntorget i Göteborg.
Hur hon hade råd att flytta in där är oklart, men den göteborgske storbryggaren och riskkapitalisten Melcher Lyckholm kan ha haft ett finger med i spelet. Ett lån från honom möjliggör att Judith samma år kan köpa sin första restaurang, ölstugan Tullen, också den vid Järntorget.
Här på Tullen är skalden Dan Andersson stammis under de år han är journalist på tidningen Ny Tid. Judith tar över ett ruffigt ölsjapp men förvandlar det snabbt till en trivsam lokal där maten smakar lika bra som ölet.
Några år senare öppnar hon ett musik- och nykterhetskafé, Buffé Karlander. Nykterhetskaféet är det första i sitt slag i Göteborg. Sådana kaféer skulle motverka brännvinsdrickandet och de nöjde sig därför med att servera öl. År 1914 övertar Judith Karlander Turisthotellet i Marstrand och några år senare förvärvar hon Frimurarlogens restaurang i Göteborg. På nöjesfältet Liseberg, som öppnar 1923, driver hon tre restauranger, däribland Tivolirestaurangen.

Judith Karlander rustar upp och moderniserar restaurangerna. Därefter drivs de med vinst i några år för att sedan säljas. Vinsten från flera försäljningar blir grundplåten i hennes riktigt stora förvärv,
1923 tar Judith också över Palace Hotel vid Brunnsparken. Palace blir flaggskeppet i Judiths imperium, och hon utvecklar hotellet till stadens ledande. Den av bland andra Carl Larsson smyckade Festsalen på Palace är den givna platsen för de allt fler och allt större sjösättningsmiddagarna. Två söner blir goda medarbetare.
Göteborgs självförtroende växer i samband med den stora utställningen. Den praktfulla Götaplatsen med Poseidon och Konstmuseet står redo. Och 1927 tillverkas den första Volvon. Det är i denna förhoppningsfulla anda som Judith Karlander verkar som stadens hotell- och restaurangdrottning. Mängden göteborgare tredubblas.
En av Judith Karlanders styrkor är att hon kunde få personalen med sig. På Palace ordnar hon med en särskild matsal för personalen. När det gäller menyerna resonerar hon alltid som så att det är bättre med många gäster som betalar lite mindre än få gäster som finner sig i att betala dyrt.
Prinsarna Wilhelm och Eugen hör till stamgästerna i salongerna och sviterna på Palace, liksom stora stjärnor som Gösta Ekman och Ernst Rolf. Samtidigt har Judith kvar sin första restaurang, ölstugan Tullen, som trots sin enkelhet är en av hennes ögonstenar.
År 1925 flyttar Judith från våningen på Järntorget till en riktig paradvåning på stans finaste adress, Kungsportsavenyn 1. Det mesta av inkomsterna lägger hon på att fylla sin stora våning med vackra föremål som konst, antikviteter, fina möbler, silver, porslin och glas.
År 1938 gör Judith Karlander, som trots att hon passerat sjuttiostrecket och ännu arbetar 12–13 timmar per dag, sin sista stora tillägg av sitt imperium. Hon tar över den anrika restaurangen i Trädgårdsföreningens park.
Som tack för sin betydelse för hotell- och restaurangbranschen och ett erkännande av sin allmänna duglighet får hon Vasamedaljen i guld., 8:e storleken.
Den 27 september 1944 avlider Göteborgs hotell- och restaurangdrottning, 79 år gammal. Hon sörjs djupt av sin stora trogna personalstyrka och givetvis även av barnen. Efterlevande inom familjen Karlander driver Palace Hotel fram till i mitten av 1960- talet. Den anrika fastigheten som en gång byggdes av köpmannen och konstmecenaten Pontus Fürstenberg säljs för att bli bankpalats. Efterkrigstidens nya krav på standard och service blir svåra att möta för ett gammalt hotell, och under 1950-talet övertar det nybyggda Park Avenue Hotel positionen som dåtida ledande hotell i Göteborg.
Judith Karlander ligger begravd på Östra kyrkogården i Göteborg.
Foto: Göteborgs och Bohus läns porträttgalleri samt Carlotta