
Göteborgsutställningen 1923
Monumentet vid Näckrosdammen avtäcktes den 8 maj 1955 – som en gåva från staden Åbo i Finland. Göteborg knöt under krigsåren vänskapsband med flera städer i de nordiska länderna.
Många invånare i Göteborg skänkte mat och kläder till behövande i Åbo och som ett tack för detta ville man ge något tillbaka och bestämde att ett konstverk av den i Finland väl etablerade och kände konstnären Wäinö Aaltonen (1894-1966) skulle skänkas till Göteborg. Aaltonen påbörjade arbetet med en skiss 1948, 1951-52 var arbetet med modellen färdigt. Därefter dröjde det ytterligare några år innan monumentet kom på plats – vid Näckrosdammen. En ung man och en ung kvinna – hästarnas huvud möts i en vänskaplig gest. På sockeln står skrivet: ”När vänskapsbanden knytes” – till fadderstaden Göteborg av medborgare i Åbo.
Nästa anhalt är skogen från Näckrosdammen upp mot Johanneberg och spåren av bergbanan som byggdes upp vid Göteborgsutställningen 1923. Söker stigar som kan ge en ledtråd om sträckningen av linbanan. Linbanan var den första i sitt slag i Sverige och alltigenom svenskproducerad. Utländska besökare blev så imponerade att flera beställningar gjordes till Nordströms som tillverkade den. Den banan var en förbindelse mellan Minnesfältet med Liseberg. Önskade man se utsikten över utställningen tog man istället bergbanan.
Notera att linbanan och bergbanan var två helt från varandra fristående arrangemang. Således är det endat spår av Bergbanan här.
Kommer upp till fundamentet där AGA-fyren stod och bergbanans högsta punkt. Första intrycket är att det finns gott om spår – i betong! Visserligen övervuxet av mossa, men det går att följa betongslipers och fundament… steg för steg. Tackolov är det torrt i marken så att fötterna får stadiga grepp att klättra.
Härifrån är det underbar utsikt bort mot Liseberg och besökarnas förtjusta skrik hörs då de rusar ned för Lisbergstornet!
Tittar i räkenskapen över kostnader och intäkter under Jubileumsutställningen och finner att berg- och linbanans slutliga kostnader hamnade på 196 960 kr och 77 öre! Hela utställningen gick med underskott.
Vid slutmålet finns en historisk kokplats ”Trollspisen” vid Högåsberget. Trappor leder besökaren ner mot Eklandagatan och Carlanderplatsen.
(Foto: Eget o Carlotta)