
Mellan 1752 och 1842 var all utrikeshandel till och från Kina, med undantag för den från Ryssland och Japan, koncentrerad till Kanton, nuvarande Guangzhou. De västerländska faktorierna i Kanton blev alltmer symbolen för ”Kina-handeln” och uppträdde regelbundet som motiv på exportkonstverk i olika material.
Här är en stor porslinsskål från ca 1785. Tittar vi noga på motivet som föreställer Kantons strandpromenad, ser vi flaggor som vajar över de svenska, brittiska och holländska faktorierna, små västerländska och kinesiska figurer promenerar med sina hundar längs kajen och andra kikar fram från fönster eller balkonger … eller på jobbet, en figur klättrar på den holländska flaggstången, kinesiska djonker i hamnvattnen – allt serverat på mönstrad mark. En mamma samlar frukt med sina barn och en dam serverar te i en trädgård – interiör med ett färgrikt blomsterhav och förgyllda vinstockar.
Kineserna producerade skålar som denna i staden Jingdezhen i södra Kina speciellt för den västerländska marknaden. Odekorerade transporterades de femhundra mil över land till Kanton, där emaljdekoration applicerades i verkstäder. När en stor skål som denna var klar packades den i en låda med flera andra och skickades till faktorierna. Alla varor för export transporterades i de små båtarna som ses målade på denna skål, till djuphavshamnen i Whampoa längre ner i Pärlfloden.
En stor skål av detta slag användes för att servera punschbål. Ordet ”punsch” tros härröra från det hinduiska ordet ”pànch”, vilket betyder ”fem” – för antalet ingredienser som används för att göra brygden. Seden att dricka punsch nådde oss i väst genom den ostindiska handeln.
Denna skål finns att betrakta i Massachusetts, USA …

Ännu en vacker skål från Jingdezhen, Kina, -1786-88 – Nostell Priory, Yorkshire, Winn Collection, National Trust.
