
Den 30 november 1863 flyttar en familj Nyström från Kalmar till Göteborg. Dottern Jenny är nio år, född den 13 juni 1854. Hon har fyra syskon och det finns tydliga konstnärliga anlag bland flera av barnen, inte bara Jenny. En bror till Jenny studerar konst men dör bara 19 år gammal, en annan bror blir pianostämmare i Amerika. Ytterligare en bror emigrerar men försvinner spårlöst. Enda systern Augusta dör ung i tuberkulos.
Pappa Daniel Nyström får plats som förste lärare vid Carlgrenska skolan i Majorna.
”I början fann jag min vistelse i Göteborg mycket tråkig, när jag ej hade några lekkamrater, och när jag fick sådana, gjorde de bara livet surt för mig, då de härmade min kalmardialekt. Jag kunde ju inte tala rent – jag skorrade… Nog längtade jag ofta tillbaka till Kalmar och till mina små lekkamrater där och då till dessa trevliga väderkvarnar, i vars vingar vi hängde, då det ej blåste allt för hårt, och efter uthustaket där vi brukade sitta och sola oss, och efter morfars gamla trädgård med groddammen m.m.”.
Så uttrycker Jenny sina minnen.
Under 1868-69 går hon i Kjellbergska skolan där hon lär sig språk. Som 15-åring börjar hon på Göteborgs Musei Rit- och Målarskola. Det är en av lärarna, Fredrik Wohlfart, som inspirerar Jenny till att måla tomtar.
Viktor Rydberg som är en känd författare och journalist på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, publicerar historien i tidningen och låter 17-åriga Jenny Nyström måla bilderna. Men det lär vara först 1881, när Rydberg är på promenad i Slottsskogen, som den moderna tomten skapades på riktigt – i och med dikten ”Tomten”. Rydberg som är på promenad med chefredaktören Hedlund får plötsligt ett infall och på ett papper mot Hedlunds rygg skriver han ner alla verser. Det är en vinterdag och blir därmed grunden till den tomtetraditionen som växer sig stor på 1900-talet. När dikten skulle publiceras är det åter Jenny Nyström som målar bilderna. Viktor Rydberg ber henne göra tomten mer mänsklig så Jenny använder nu sin pappa som förebild.
Familjen bor på Allmänna vägen i Majorna.
Jenny Nyström får stipendier och bedriver en del studier utomlands. Genombrott som illustratör av tomtar är så stort att engelsmännen, som är galna i att skicka julkort, köper rättigheterna till bilderna på den svenska tomten! Så sprids tomten ut i vida världen. Han blir populär och är den som kommer med julklappar. Traditioner förändras.
År 1911 skriver hon kontrakt med Axel Eliasson för kortproduktion.
Hon lever ett långt arbetsamt liv med sjuklig make, Daniel Stoopendaal avlider redan 1927. Den ende sonen Curt, f 1893, blir med tiden konstnär som sin mor.
På 1940-talet tecknar hon juldukar och julbonader för Stråhlin & Persson i Korsnäs. Jenny målar tomtar långt upp i 90-årsåldern. Hon avlider den 17 januari 1946 och begravs på Norra Begravningsplatsen i Stockholm.
Visst kan vi tycka att spåren av den göteborgske tomten lever kvar i ”Tomtehuset” vid Vasa Viktoriagatan!
(Foto: Jultomten, 1904/Wikimedia Commons)