
Ingen vet egentligen exakt när och hur kaffet upptäcktes, men man vet att kaffet härstammar från Etiopien och legenden berättar:
Någonstans runt år 850-1000 var det en getherde vid namnet Kaldi som var ute och vandrade med sina getter. Vid ett område märkte han att getterna brukade tugga på bär från en växt varpå getterna började bli mer energiska och bete sig som ”skuttande getter”. Kaldi bestämde sig för att själv smaka på dessa bär och kände direkt behovet av att ta med sig bären tillbaka till byn, väl tillbaka i byn gav han bären till en sufimunk. Munken godkände inte användandet av bären och kastade direkt in de i elden, efter en stund uppstod en arom, en fantastisk arom som tog munkens uppmärksamhet. Munken blev så fascinerad att han snabbt tog ut de rostade bären, malde ner de och la de i varmt vatten, vilket sägs ha blivit världens första kopp kaffe …
Kaffets spridning över världen;
- Kaffet har sitt ursprung från Etiopien i Afrika
- Först ut var Yemen i mellanöstern runt år 500-1500
- Därefter kom det till Frankrike i Europa år 1616
- I mitten på 1600-talet nådde det till Indien och Sri Lanka
- Tidigt 1700-tal kom det till Sydamerika och Karibiens öar
- Runt 1750-1850 kom det till Mexico och Centralamerika
Därmed har varje kaffeproducerande kontinent fått sin del av plantan Coffea, däremellan och därefter har det spridits runt i kontinenterna till de länder som har rätt klimat för kaffeväxterna blomstrande produktion.
Bland de tidigaste svenskar som fick smaka på kaffe var ett resesällskap på fyra män som bestod av lakejen Sten Jönsson från Markaryd, betjänten Mårten Larsson från Västerås, båtsmannen Mattis Månsson och skeppstimmermannen Cornelius Josten. De skickades iväg 1635 av hertigen av Holstein-Gottorp på resa till Persien. När de kom hem berättade de att de hade serverats kaffe efter måltiderna.
En annan svensk som fick prova på kaffe var Karl X:s sändebud, riksrådet Claes Rålamb. Han kom till Turkiet 1657 och blev bjuden på drycken när han var på en audiens hos visiren Silistra i Bulgarien. Denne lärde honom att smutta på kaffe utan att skålla sig. Kaffet serverades i små, öronlösa koppar utan fat och det dracks istället för brännvin, eftersom det inte var tillåtet att dricka alkoholhaltiga drycker.
Claes Rålamb beskrev drycken enligt följande: ”Där kaffe är en kockad drick af bönor, som de dricka hett i stället af brännewijn, och der man icke småningom sopplar in det så bränner man sig der af illa, derföre han mig warnade at iag skulle se på honom och dricka som han. Det är elljest illa smakande, lijka som det wore lag af steckte Erter.”
Men trots det tog det många år innan kaffet hittade till Sverige.
Efter att kaffet hittade till Europa år 1616 tog det cirka 50 år att nå Sverige, det första lasset till Sverige kom år 1685 och äran att ta emot hela lasset på ett skålpund, 425 gram, var någon i hamnstaden Göteborg. Priset för detta var 50 daler kopparmynt.
Det är således bevisat att kaffet kom till Sverige år 1685, då tullen i Göteborg bokförde att ett halvt kilo kaffe införts i landet. 1688 var det med i apotekstaxan. I början var det den medicinska användningen som motiverade importen. I slutet av 1600-talet blev det modernt att dricka kaffe i Västerlandet och kaffehus dök upp lite varstans i de europeiska storstäderna.1728 hade Stockholm ett femtontal kaffehus.
Kaffet förde med sig nya redskap. Vi hade inte några föremål som passade denna heta dryck. Därför fanns en marknad för det kinesiska porslinet som importerades via Ostindiska kompaniet till Sverige.
I början av 1700-talet drack herrskapsfolket kaffe i små öronlösa koppar på fat från Kina. 1730 kom det kaffekoppar med öron eller hänkel. Kaffet var länge reserverat för männen. Det tog lite tid innan kvinnorna började dricka kaffe.
Från 1750-talet spred sig kaffedrickandet från adeln till borgarhemmen och sedan vidare till andra sociala grupper i samhället.
1756 kom ett kaffeförbud framtvingat av bondeståndet som hämnd för att de övriga stånden hade förbjudet brännvinstillverkning. Fem förbudstider upplevde svenskarna innan det sista förbudet mot kaffe kom 1817, vilket upphävdes 1822. Vid mitten av 1800-talet blev kaffet en mer allmän dryck. 1855 avskaffades husbehovsbränningen och från och med då blev kaffet en nationaldryck i Sverige.
Kaffet rostades över den öppna elden i en s k kaffebrännare. För att mala kaffe användes kaffekvarnar i hemmen. Undan för undan började butikerna sälja rostat kaffe och då kunde kunderna köpa nymalt kaffe i lösvikt, vilket innebar att butikerna fick betydligt större kaffekvarnar som bl a importerades från USA. Sedan kunde folk köpa färdigförpackat rostat och malt kaffe i butikerna.
Minns att jag som barn beundrade två enorma silverhjul till en kvarn som stod i ett skyltfönster i Landala. Kahls kaffe. Mamma kokade kaffe i aluminiumkanna, och bryggde senare kaffe i aluminiumkanna med glaslock, långt senare kom Don Pedro, som efter några kraschade glaskupor byttes ut till enkelt melittafilter och kokande vatten från kastrull.
Själv köpte jag min första espressobryggare i Italien 1964. Den fick ny ägare 2022! Har prövat diverse sätt att brygga … inklusive snabbkaffe i pulverformat!