Slavpojkens önskan (A Child´s Anti Slavery book 1860)

Slavpojkens önskan (A Child´s Anti Slavery book 1860)


Min anfader ”Philandor” köptes loss som slav hos holländare av kapten Carl Gustaf Ekeberg på sin väg från Kina. Kom till Göteborg med skeppet ”Stockholms slott”. Hemfärden med skeppet ”Stockholms Slott” och den dyrbara lasten går utan större dramatik. Klockan är åtta på söndagsmorgonen då lotsbåten möter upp vid Vinga utanför Göteborg. Inom loppet av två timmar, exakt vid tio på förmiddagen söndagen den 16 augusti 1767 lotsas skeppet upp på mudderbanken vid Klippan. Kaptenen och kargörerna kan andas ut. Resan är en av de mest lyckosamma i kompaniets (SOIC) historia. Penningamässigt. Jag tillägnar pojken denna dikt. (fritt översatt)

Slavpojkens önskan

Jag önskar att jag vore den lilla fågeln,
Upp i den ljusblå himlen,
Som sjunger och flyger precis där den vill,
Och ingen frågar honom varför.

Jag önskar att jag var den lilla bäcken,
Som rinner så snabbt,
Genom vackra blommor och lysande stenar,
Sjunger en skön sång.

Jag önskar att jag var den fjärilen,
Utan en tanke eller mening,
Sträcker mina vackra, strålande vingar,
Som en blomma i luften.

Jag önskar att jag var den vilda, vilda hjorten,
Jag såg den härom dagen,
Som flög snabbare än en pil,
Genom skogen långt borta.

Jag önskar att jag var det lilla molnet,
som driver genom den svaga södra vinden,
Flyter fram så fri och ljus,
Långt, långt upp i himlen.

Jag skulle hellre vara en snäll räv,
Som gömmer mig i ett gryt;
Jag skulle hellre vara en vild varg,
Än vad jag är- en slav.

Min mamma kallar mig sin fine gosse,
Min pappa kallar mig modig;
Vilken ond handling har jag gjort,
Att jag skulle vara slav?

Jag såg min lillasyster såld,
Så ska de göra med mig;
Min himmelske Fader, låt mig dö,
För då ska jag vara fri.


Facebook kommentarer

Kommentarer

One thought on “Slavpojkens önskan (A Child´s Anti Slavery book 1860)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.