Stenaline

Sitter och väntar i terminalen på att bli hämtad … och han kommer med bestämda steg. Ska nu vara hans gäst ombord. Turlistan visar på avgång klockan 16.00.
Det är lördag eftermiddag och väl uppe på båtens brygga tappar man nästan andan. En vidunderlig utsikt över Göteborg! Grabben Kalle från Donsö, som stack till sjöss redan som tonåring och seglat jorden runt, säger att har världens roligaste jobb.
Sedan många år är han befälhavare ombord på båten vi just stigit ombord på. Det lyser av glädje om honom – han stortrivs med sitt jobb och sitt manskap. Det märks. Alla hälsar glatt och ropar Kalle. Nu tar han sig an oss och visar på Göteborgs kända landmärken från sin utgångspunkt … det känns som om vi svävar högt uppe i det blå. Vi ser människor i miniformat trängas som myror längs Andra Långgatan som idag firar – en gatufest som samlar tusentals festande, shoppande och ätande människor.

Här uppe på bryggan är det tyst och inget buller eller annat ljud hörs – vare sig från båtens motorer eller från bruset från bilar som kör ombord – eller stoj och stim från passagerare.
Prick klockan fyra glider vi sakta ut från hamn och Kalle ger signal åt förste styrman och därmed börjar vår upplevelse av en resa med både guidning av Göteborgs hamninlopp och av deras finstämda samarbete att upprätthålla det operativa ansvaret för fartyget och dess besättning. Allt sker under överseende från befälhavaren Kalle. Allt övervakas både av det mänskliga ögat och av teknisk utrustning för att säkra båtens framfart, undvika kollisioner med andra fartyg och hinder, sköta radiokommunikationen och övervaka transporten av bilar och lastfordon. Inget lämnas åt slumpen.

Kapten Kalle pekar på de historiska byggnader vi så ofta sett från landbacken, men som ur det här perspektivet får en helt annan skepnad och innebörd. Han ber oss vara uppmärksamma på det lilla gula huset som ligger bortom det vita huset vid Nya Varvet – Kalle nämner att ryktet om huset att ”Vita gaveln” på Lilla Billingen har varit ett kvinnofängelse inte är sant.
Det lilla anspråkslösa gula huset ligger nästan helt inbäddat i grönska och nu får vi veta att det härifrån gjordes avmagnetisering av båtar under krigstiden – för att undvika att minor drogs till skroven. Kalle är förutom befälhavare en flitig fotograf och har visat oss många unika bilder på vår Facebooksida och han är generös med att dela med sig av sina alster.

Nu närmar vi oss Älvsborgs fästning som ser ut som en grön oas, vi passerar öarna i södra skärgården och norra skärgården. Småholmar med hus som ligger i direkt anslutning till farleden väcker nyfikenhet. Vem bor här? Vinga med sin speciella siluett kan vi inte ta miste på.
Vi konstaterar att Göta älvs mynning har haft en stor betydelse både som central placering i Norden och är fylld av historia. Vi lämnar svenskt farvatten och möter våra grannar på den danska sidan – för att travestera ett gammalt uttryck från en svensk komedifilm från 1980; ”Vi hade i alla fall tur med vädret!”

Har upplevt en fantastisk resa i nutid med är ett kombinerat frakt- och passagerarfartyg som trafikerar linjen Göteborg – Fredrikshamn. Att möta Göteborg i kvällsljuset är magiskt.

Tack Kalle som guidade från ett högt perspektiv och tack till din underbara besättning för vänligt bemötande!