Limborsten – grafitti Göteborg

Han hänger där och håller lagens vakande öga på oss … eller är de två som vakar över oss?

Den enes blick ser onekligen något bister ut? Hm … vad är det som gör honom så förgrymmad?

Vi befinner oss vid Kungstorget 5 – och betraktar en glad min och en dyster min. Ja, jag menar förstås ”Limborsten” och muraren som tittat ner på oss i flera decennier. Många!

Men, hur hamnade dessa två herrar här?

Det sägs att den patrullerande polisen i kvarteret en gång missuppfattade en mans högljudda röst. Att det egentligen var ett samtal mellan en murare från Tyrolen, vars namn var Folie och en något hörselnedsatt murare från Böhmen och så en skåning då. Det avhandlades om frukosten också skulle omfatta en genever… till morgonkaffet. Folie berättade vitt och brett för den lomhörde från Böhmen och för skåningen om sina rotade frukostvanor – och på så vis spankulerade de tillbaka sin arbetsplats. När rösten inte räckte till viftade tyrolaren vilt med händerna för att beskriva sin byhistoria för de båda andra männen.

Nu bar det sig inte bättre än att polisen ”Limborsten” råkade se och höra de tre männen och i synnerhet Folie som han nu tyckte gick lite väl långt i sina yviga gester, varvid han stegade fram och tog tag i Folie för att föra honom till den lilla arresten vid Kungstorget. Folie viftade inte längre. Han sprattlade vilt och fick inte komma ut ur finkan förrän han lugnat ner sig. ”Förargelseväckande beteende”, antecknar ”Limborsten” medan han tvinnar sina buskiga mustascher.

Folie får snart gå tillbaka till sitt arbete. Nu med en för honom genial idé. Han ska ge igen för den orättvisa behandlingen han just genomgått. Som murare är han också skicklig på att göra ornament och har fått i uppdrag att utforma husets vackra portal – en båge formad av kastanjeblad.

Han skrider till verket och fasaden vid Kungstorget 5 får härmed sin originella utsmyckning. De stenskulpturer som redan gjorts får nu inte den plats som är tänkt. Folie formar istället ett polishuvud med kask och en rejäl mustasch. Att det föreställer den barske ”Limborsten” är det ingen tvekan om.

Han gör ytterligare ett huvud. Detta får en glatt uttryck, med tyrolerhatt och en blandning från eget ansikte och de två andra, det vill säga Böhmaren och skåningen.

Slående likhet lär man ha sagt om dessa figurer. Förmodligen ett konstaterande av de som i åratal passerat porten för att ta sig en pilsner, eller något annat gott från krogen ”Femman” eller ”Gemytlige Alfred”.

Så nästa gång du passerar Kungstorget 5 – titta upp och tjingsa på ”Limborsten” och Folie … de förväntar sig att du ska göra det!