Föreningsgatan mot Vasastan

Min morgonpromenad börjar längs gångbanan intill förskolan på Folke Bernadottes gata 4. Den är Göteborgs äldsta förskola och i dessa anrika lokaler har det vistats barn sedan 1830-talet!

Mitt mål är att svänga uppför Föreningsgatan men vem kan undgå detta fantastiska hus med dess vackra port? Är detta Göteborgs vackraste hus? Många tycker det, om Jugendhuset vid Föreningsgatan 2, som ritades av Louis Enders i början av 1900-talet. Han bodde själv en kort period i en av lägenheterna. Tänk att i detta hus finns bara två lägenheter i varje våningsplan – totalt tolv lägenheter i husets sju våningar! Vi är säkert många som skulle vilja titta in i det magnifika trapphuset som är relativt ovanlig för att vara en arkitektur i Sverige – kontinental jugendstil. Extremt sirligt, och varje våning har sin originella utformning – trappräcken armaturer, golven, de blyinfattade fönstren i dörrar ovanför varje dörr.

Nu är jag snart i backen på Föreningsgatan – under sommaren 1878 anställs Hans Hedlund och Carl Fahlström hos stadsarkitekten Victor von Gegerfelt för att slutföra uppdraget att för ”Göteborgs Tjenstemanna Byggnadsförening” rita villor kring nuvarande Föreningsgatan, Viktoriagatan och Övre Fogelbergsgatan. Även dessa villor går i götisk anda. Totalt handlar det om tjugoen tomter som i första hand ska erbjudas stadens tjänstemän. Några finns kvar.

Från Föreningsgatan tar jag mig ner för Karl Gustavsgatan – Hedlund har även ritat Realläroverket, vid Vasagatan 19, 1886. Om- och påbyggt 1911 – numera Schillerska gymnasiet – för dagen inpackat i byggplast… renovering pågår!

Går utmed Vasaallén och ser ännu ett Hedlunds-objekt.

Vad är detta för tomteverkstad? En tidningsläsande tomte, en fotograferande tomte, en ritande tomte, en målande tomte … fåglar, snäckor, ett litet barn som sitter på ett lejon, blomstergirlanger – allt snirklar sig runt huset, Tomtehuset – ett av hörnhusen på Vasagatan – Viktoriagatan.

Återvänder via Viktoriagatan till Föreningsgatan och alldeles nära mitt hem står ännu ett av Hedlunds verk – bostadshuset för SJ:s Änke- och pupillkassa, från 1899.

Vilken underbar morgonpromenad!