Det var en gång en gammal bonde som hade en åsna som han älskade. En dag hände en förfärlig olycka, åsnan ramlade ner i en djup brunn.  Brunnen var gammal och torr och 15 meter djup.

Bonden funderade både länge och väl på möjligheterna att få upp åsnan. Till slut förstod han att det inte skulle gå att få upp henne. Han bestämde sig då för att begrava åsnan under jord, där den stod i brunnen. Förhoppningsvis skulle det bespara åsnan en del lidande. Bonden bad folk om hjälp och tillsammans började de kasta ner ett spadtag jord åt gången.

När åsnan kände den första jordhögen på ryggen blev hon förfärad. Först kom alla negativa tankar: Varför skulle alla de här hemska sakerna hända just henne. Först ramlar jag ner här i brunnen och ingen kommer för att hjälpa mig. Sen försöker de gömma mig här genom att kasta jord på mig. Jag borde ha förstått att mitt liv skulle sluta på detta ömkansvärda sätt. Aldrig har det hänt något bra i vår familj. Pappa åsna blev ingenting att räkna med, mamma åsna gick på lugnande medicin, Min bror åsna var den fulaste i sitt gäng. Varför måste detta hända mig?

Medan åsnan stod där i brunnen och tyckte synd om sig själv, kom hon på en lysande idé! Istället för att bara stå där och låta jorden begrava henne så skulle hon kämpa emot så länge hon orkade sina sista timmar. Varje gång hon kände jorden träffa ryggen skakade hon av sig den och klev uppåt, skakade av klev uppåt, skakade av klev uppåt.

Oavsett hur trött hon var fortsatte hon att skaka av sig och kliva uppåt. Hon tvingade sig själv att vägra ge upp hur trött hon än var.

Många timmar senare kunde åsnan triumferande kliva över brunnskanten och ställa sig på säker mark.

Samma jord som skulle begrava henne räddade i stället hennes liv. Allt tack vare hennes sätt att hantera sina svårigheter.

Livet kommer att kasta en hel mängd jord på dig. Tricket för att må bra är att skaka av sig och ta ett steg uppåt. Varje utmaning vi möter kan vara ett steg framåt. Vi kan ta oss ur de djupaste brunnarna genom att aldrig ge upp utan alltid våga ta ett steg till.

(En historia som går runt i åratal, okänd författare)